08 studenoga 2007

JESTE LI ZA KAVU?

Na blogu KiberDzezva bit će moguće pratiti organizaciju skupne izložbe koju u suradnji sa studenticama i studentima treće i četvrte godine zagrebačkog Odsjeka za animaciju i nove medije pripremaju Vjekica Buljan, Morana Matković, Petra Šešljaga i Klaudio Štefančić i koja će u travnju 2008. biti otvorena u Galeriji Galženica. Izložba je dio programa kojeg 2008. posvećujemo onim umjetničkim tendencijama koje svoju svrhu pronalaze, bilo u instrumentalnom, bilo u kritičkom pristupu novim tehnologijama i novim medijima.

Pokušat ćemo, također, iskoristiti formu bloga za rebloganje, odnosno za informiranje domaće umjetničke javnosti o pojavama, događanjima i tendencijama na Internetu, odnosno World Wide Webu danas. Promjena do koje je u virtualnom svijetu došlo zahvaljujući, prije svega, standardizaciji širokopojasne mreže, jeftinijem hardveru i pojavi softverskih rješenja kao što su, na primjer, RSS (Really Simple Syndication ) i Ajax (Asynchronous Java Script and XML), danas je opće poznata pod imenom Web 2.0. Prebacivanje korisničke, odnosno umjetničke operativnosti s osobnog kompjutora na World Wide Web čini nam se tako suviše važnim, pa ćemo blog KiberDzezva posvetiti - i u Hrvatskoj sve aktualnijim - servisima i aplikacijama Weba 2.0 ( razni blogerski servisi, Facebook, Flickr, MySpace itd.).

Namjera nam je, također, da u procesu rada na izložbi i blogu dotaknemo i neke od specifično lokalnih pojava. Primjena najnovijih softverskih inovacija na području informatičkog poduzetništva (Blog. hr; Trosjed.net.hr, Pticica.com itd.), te prilagodba anglosaksonskoj kulturi takozvanog društvenog softvera, nadaju se kao zanimljiviji fenomeni. Ništa manje nije zanimljiva ni upotreba mobilne telefonije. Od plaćanja parkiranja, preko kupnje tramvajske karte, do glazbenog spota TBF-a – mobitel je postao možda najvažniji sastojak u ćušpajzu hrvatske postsocijalističke svakodnevice.

Puno smo toga naveli kao ciljeve projekta. Ne preostaje nam drugo nego da pišemo i postamo, nadajući se da ćemo u okviru domaće umjetničke i medijske kulture nešto od ovdje naznačenih fenomena, s jedne strane, jasnije artikulirati, s druge, problemski otvoriti, a s treće, prepustiti nekoj drugoj prilici.