10 veljače 2008

BESPUĆA INTERNETSKE ZBILJNOSTI


Skandal s lažnim intervjuom s premijerom Sanaderom u Jutarnjem listu vrlo dobro ilustrira odnos domininatnih skupina hrvatskog društva prema pravu na on- line privatnost, o kojem govori naš prethodni post. Štoviše, može se reći da je reakcija jednog od natiražnijih dnevnih listova na skandal s intervjuom naličje domaće novomedijske kovanice. U večerašnjom je Dnevniku HTV-a, naime, jedan je od članova upravnog odbora EPH- a, Stipe Orešković, ni manje ni više, za notornu neprofesionalnost Davora Butkovića, jednog od glavnih urednika Jutarnjeg lista, optužio mračnu stranu interneta.

Pridodamo li tome činjenicu da je među hrvatskim dnevnim listovima upravo Jutarnji list posljednji pokrenuo svoju internetsku varijantu, da i dan danas svoje on-line izdanje uređuje kao kopiranu varijantu tiskanog izdanja, da drugim riječima, nemalo izbjegava tehnologiju hiperlinka, naizgled ekscesni događaj lažnog intervjua dobiva svoju konzistentnu društvenu pozadinu.

Nije na žalost prvi puta da se u Hrvatskoj profesionalni nedostaci brane demoniziranjem interneta. Ako se dobro sjećamo, prije gotovo godinu dana skupini srednjoškolaca-blogera iz Zagreba, koji su na svojim blogovima komentirali loš rad pojedinih nastavnika, službeno je od strane upravitelja škole i Ministarstva prosvjete upućen svojevrsni ukor pred isključenje, a blogovi su, kao uostalom i cijeli internet, prozvani zbog mogućnosti da na njemu, ako želite, ostanete anonimni.