22 studenoga 2007

BESPLATNI SADRŽAJI




Premda se čini da sadržaj posta nema izravne veze s temom ovog bloga, postoji ipak nekoliko razloga zbog kojih se najnovija izjava Jarona Laniera i njezin komentar od strane Nicholasa Carra trebaju naći na ovim stranicama. Prvi se odnosi na vezu koja postoji između prvog dijela našeg imena (kiber) i Lanierovih ideja i aktivnosti iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je bio jedan od najzaslužnijih za formuliranje ideja kao što su virtual reality, cyberspace, immersion i drugi. Štoviše, u konceptualizaciji virtualnog svijeta, Lanier je otišao dalje od kiber-književnosti (koja je u ranim fazama razvoja interneta i WWW- a predstavljala svojevrsni ideološki kišobran): tvrdio je, s jedne strane, da će u virtualnom prostoru sva bića komunicirati postsimbolički i, s druge, osnovao je poduzeće za istraživanje virtualne realnosti 'VPL Research'.

Drugi razlog se ne odnosi toliko na razočarenje jednog tipičnog pionira kompjuterske kulture u njezin aktualni razvoj, nego na Lanierovu kritiku Weba 2.0. Lanierov zahtjev za honoriranjem sadržaja dostupnog na WWW-u dio je njegove sustavne kritike suvremenog interneta i možda je najbolje predstavljen u eseju iz 2006. Digital Maoism. U njemu, ukratko govoreći, Lanier proziva najnovije Web servise - prije svega Wikipediju - za poticanje novih oblika kolektivizma. U kolektivnoj mudrosti mnogih za mnoge, kako glasi jedan od popularnijih opisa Wikipedije, Lanier vidi opasnost za demokraciju i njezino regularno načelo – meritokraciju. Ne sustežući se povući sličnosti između Wikipedije i povijesnih projekata radikalne ljevice i radikalne desnice, Lanier u pojavi Weba 2.0 vidi nešto kao beta verziju umjetne inteligencije (AI, artificial intelligence), sveprisutne metamreže koja će ljudsku individualnost jednom za svagda spremiti u ropotarnicu povijesti.

U svojim kritikama Weba 2.0 Lanier nije sam. Knjigom Kult amatera nedavno je veliku prašinu podigao i Andrew Keen, u kojoj se, kao i Lanier, žali na nestanak meritokratske strukture na internetu.

Ostavit ćemo po strani opravdanost njihove kritike; osobito njihovu socio-političku interpretaciju najnovijih promjena na području informatike i interneta. Ono što se ovdje čini zanimljivim, na neki je način, u svom postu već istaknuo Nicholas Carr.

To je najprije pomalo neobična situacija u kojoj autor manifesta Piracy is Your Friend, Lanier priznaje da je bio u krivu i da su 90-ih u Silikonskoj dolini svi bili u krivu kada su mislili da je besplatan sadržaj jedini način da pisci, umjetnici i programeri mogu živjeti od svog rada izvan dohvata velikih kompanija. Zatim je tu Carrova kritika Lanierovog idealizma: nije slobodan sadržaj posljedica bug-a, loše napisanog kompjuterskog programa ili loše procjene skupine stručnjaka nego inherentno svojstvo postindustrijske ekonomije.

Ako su Carrovi uvidi točni, a iz ove prespektive čini se da jesu, onda pokret za slobodni softver Richarda Stallmana nije kontrakulturni eksces nego sustavna artikulacija jedne ekonomske pojave na području informatičke industrije, a sam Stallman nije zbunjeni kompjuteraš nego uspješni programer koji je u jednom trenutku vidio malje dalje od drugih. Činjenica da se do sada nije pokajao, samo mu govori u prilog.

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

Hello. Facebook takes a [url=http://www.onlinecraps.gd]craps online[/url] move on on 888 casino disburse: Facebook is expanding its efforts to make something forward real-money gaming to millions of British users after announcing a order with the online gambling toss 888 Holdings.And Bye.

Anonimno kaže...

dating truck drivers http://loveepicentre.com/map.php dating an englishman

Anonimno kaže...

ebook reader for wm5 http://audiobookscollection.co.uk/it/The-Martyrs-of-Columbine-Faith-and-the-Politics-of-Tragedy/p227712/ ebook for statistics for business solutions [url=http://audiobookscollection.co.uk/fr/Natural-Language-Processing-in-Lisp-An-Introduction-to-Computational-Linguistics/p177205/]free ebook html[/url] self-promotion online ebook torrents

Anonimno kaže...

I had my tv camera with me and those with Parkinson's disease can participate in other activities to help construct posture and improve balance. I jolly devour alcoholic drink with vitamins C, vitamin E, and other antioxidants. many patients go through phases interpreted on with levodopa Piece the latter inhibits the enzyme that breaks down dopamine, therefore prolonging dopamine natural process in the brainpower. In fact, Dr. Kanthasamy patients who were as well wait for the injection. We do honey and may dictate other drugs to be exploited in junction or as alternatives in suit they get less effectual.

my site :: Hilltown parkinson's disease specialists

Anonimno kaže...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cialis-soft-tabs.htm][img]http://onlinemedistore.com/12.jpg[/img][/url]
clinical pharmacy and pharmacy practice http://certifiedpharmacy.co.uk/products/imitrex.htm pharmacy phoenix 24 hour [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/dilantin.htm]nolvadex online pharmacy[/url]
mexican pharmacy soma http://certifiedpharmacy.co.uk/products/plendil.htm buy phendimetrazine us pharmacy overnight [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/clarinex.htm]clarinex[/url]
horten and commerce pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lithium-carbonate.htm pharmacy school texas [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/n.htm]walgreens and pharmacy[/url]
cvs pharmacy greenwich ave ct http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cok-n--energy-and-sensory-enhancer-.htm management pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/zyloprim.htm]zyloprim[/url]

Anonimno kaže...

Mi pokupila na službenim stranicama velikog skupa članaka o pametna [url=http://volkshistory.com/]volkswagen passat тест драйв видео[/url].

Anonimno kaže...

ovdje na ovoj web - stranici okupio veliki izbor svježe vijesti o [url=http://title-publishing.org/]советскии спорт[/url].