11 siječnja 2008

NARODNI INTERNET


Filmski.net, domaća web stranica posvećena filmu, upravo je objavila statističke podatke o korisničkom ponašanju svojih posjetitelja. Najčitanije vijesti Filmskog odnose se na sex. Ljudska – i trebamo li reći hrvatska – znatiželja za sexom toliko je, naime, jaka, da je u 2007. među prvih deset najčitanijih članaka ušao i onaj napisan još davne 2004. (Istina, riječ je o tetovažama Angeline Jolie, ali...molim!)

Nedavno je PC Chip objavio intervju s Vukom Ćosićem, jednim od najznačajnijih net.art umjetnika, suosnivačem Ljudmile i friškim savjetnikom predsjednika Slovenije za Internet, pitavši ga što misli o njihovom webu. Ma okej, ali dajte malo ljudima tih social softver kerefeka...komentara, korisničke participacije, tagiranja, druženja – tako nekako je glasio njegov odgovor. (Navodimo po sjećanju, jer na webu intervju nije dostupan u cjelosti)

Za razliku od PC Chipa, Filmski je prihvatio nešto od Weba 2.0: primjerice, mogućnost da ocjenjujete filmove, da ih tako rangirate i radite svojevrsnu alternativnu blockbuster listu. Kada se tome pridoda statistika o najčitanijim prilozima, čini se da Filmski djelomice otkriva drugo lice Weba 2.0 u Hrvata. Njega bi u skladu s trendom demokratizacije Interneta, bez većih problema mogli nazvati narodnim.

Nema komentara: