01 travnja 2008

OVISNOST O INTERNETU


Internet je u zadnjih nekoliko godina postao mjestom druženja i sastajanja milijuna ljudi, milijardi informacija. Na internetu svakodnevno čitamo vijesti sa brojnih portala, odlazimo na forume, kupujemo, prodajemo, šaljemo e-mailove, "skidamo" glazbu i filmove, družimo se s "prijateljima" (koji mogu biti iz bilo kojeg dijela svijeta), a vrijeme provedeno u ovakvim aktivnostima može dovesti do nečeg sasvim neočekivanog: ovisnosti o internetu.
Naime, o internetu smo ovisni ako ga i ne koristimo mnogo (naše društvo je toliko umreženo da bi ozbiljniji pad mrežne komunikacije izazvao gubitke na brojnim područjima), no, ovdje je riječ o opasnijoj ovisnosti, onoj korisničkoj, koja nam ne dopušta da se barem na nekoliko sati odvojimo od interneta...

Psiholozi iz zapadnih zemalja ovim se problemom ozbiljno bave, a dali su mu i ime: poremećaj ovisnosti o internetu ili IAD (Internet Addiction Disorder). Pravi ovisnik o internetu konzumira virtualne sadržaje u tolikoj mjeri da mu se posljedice odražavaju na psihičko i fizičko zdravlje, a javljaju se i teškoće u svakodnevnom životu (od narušavanja društvenog života, ugrožavanja najčvršćih prijateljstava i veza, sve do nemogućnosti uspostavljanja normalnih socijalnih kontakata, nemogućnosti normalnog obavljanja posla ili nastavka školovanja). Uzroci se mogu pronaći u svakodnevnim problemima i potrebi za bijegom od stvarnosti, a simptomi su najčešće kombinirani (osjećaj dosade kada nismo na internetu, nedostatak kontrole nad vremenom koje provodimo online, neprestano provjeravanje e-maila, skrivanje "virtualnog života" od bližnjih...).

Prema statistikama, u Hrvatskoj ima oko 130.000 ovisnika o internetu između 20 i 30 godina. Kod nas se još nitko time ozbiljno ne bavi, ne postoje klinike niti odjeli koji se bave ovakvom vrstom ovisnosti kao što je to slučaj na Zapadu, no savjeti se ipak mogu potražiti, naravno, na internetu:
www.e-psiholog.com

Nema komentara: